Historie

In mei 1970 openden mijn ouders de ALPHORN te Elen die ze zelf hebben gebouwd. Mijn moeder was van huis uit al bekend met het uitbaten van een café. Mijn grootouders hadden in Elen “Café Schols” wat toen al een begrip was. Moeder leerde er het horecavak.

Cafe Schols

Ma stond vanaf 15 jaar achter het buffet en pa was degene die de “swung” uitvondt een entertainer bij uitstek. In de jaren zestig was hij leadzanger bij “Da Zecca” wat toen een gerenomeerde zanger en  band was. Dat was toen in een adem te noemen met niemand minder dan Will Tura onder andere. Zie beneden hand in hand samen (mijn vader, Jos Vanderhoven links)

Pa & Will

Mijn vader speelde al zeer jong in een orkest, maar liefst met negen jaar, zijn companen ook negen en elf versterkten hem, met zijn gitaar & zang, op een drum en bas. Toen al trokken ze volle zalen. Pa, was degene die de “swung” had en wellicht uitgevonden heeft. Zijn gevoel voor muziek werd later een van de sterke kanten van de Alphorn. Hij ontwikkelde zich naar een top  DJ en entertainer die precies wist hoe hij de mensen moest bedienen met muziek. Op momenten was hij de Hans Jet van Trofana Alm in Ischgl alhoewel ik weet dat mijn vader er eerder was en wellicht ook een stuk beter maar zeker zo gek, nagenoeg is Elen nooit zo mondain geworden en hebben ze er niet van kunnen profiteren.

Zijn kennis van muziek  was enorm zo was “De nacht is noch zoe laank” van “Beppie Kraft” zijn opgegeven instrumetale versie van een traditioneel Chileens Volkslied. De herkenning van mensen die ooit een plaat bij hem hadden aangevraagd was groot. Er doen zich nog talrijke verhalen de ronde van gasten die nu nog vertellen;  “toen ik binnen kwam en hij zag ons zette hij meteen mijn plaat op”.

Candy Dulfer in het zoer

En dan zijn grapjes en knallen tussen de muziek door. Ook de zinsspelingen en vreemde teksten op bekende nummers als Marina van bijvoorbeeld Rocco Granata werd : ” Maria, Maria en Jozef die wouden naar Bethlehem gaan, homjabella more ‘he hauw de moel vol hore want hey hauw sich neet geschore de metskes woren bot, bot ,bot.’ ” Ook de onverwachte harde knallen of de uitschuifbare speeltjes deden menige harten sneller slaan.

Mijn kerel was het wel. De zaak was erg vooruitstrevend voor die periode, 1970. Dranken werden voorgekoeld in een koelcel en toiletten waren er in de zaak, ook airco, luchtverwarming en een flinke afzuiging waren ingebouwd in een vrij vooruitstrevende constructie voor die tijd. Dansen was in de jaren ’60 echt helemaal in. Op de kermissen draaiden de spiegel tenten hoogtij. Mijn ouders bouwden op die basis een zaak om te dansen. Het concept was na een bezoekje aan een reisbureau en een advertentie in een huis,tuin en keuken blad opeens helder.

De zaak liep meteen vanaf de eerste dag en door hun inzet en de kwaliteit die werd geleverd groeide de zaak snel. Er kwamen hele groepen bussen de zaak was 6 dagen in de week vol. De alphorn groeide uit tot een begrip.

Lisette en Jos kregen 3 kinderen, Ronny, Heidy, en Gunter. Ronny stond al vanaf klein kind trots naast zijn vader te zingen en dat sloeg enorm aan, later toen zijn stem wat zwaarder werd kwam dochter heidie zingen, en ook dat was geweldig. Heidy is verder gegaan met zingen, ging met de bekende blaaskapel Moravancka op tournee, maakte deel uit van de alpenzusjes, en vormt nu een succesvol duo met joy de vivre.  Wat wel een tegenslag was; was het plotseling overlijden van Jos. Kerstdag 2002 is hij  heel plotseling overleden. Een markant man was niet meer. Lisette  stond er plots heel alleen voor. Een zware tijd brak aan waar ze zich heel dapper door heen heeft geslagen, en de zaak perfect op de rails heeft weten te houden. Geen gemakkelijk tijd, maar in haar eentje en met een sterk team van personeel heeft ze het toch gered, een prestatie van formaat.  Want 40 jaar een zaak draaiende houden is niet niets, en dan ook nog 55 jaar achter de toog, is uniek te noemen.

Heden

Gunter, de jongste telg is, heeft de zaak overgenomen(2011) De maatschappij is veranderd het uitgaan ook. Alphorn staat garant voor een kwaliteit in drank en muziek. De zaak is alle dagen geopend en woensdag is de sluitingsdag. In het weekend weten heel veel mensen de weg naar de Alphorn te vinden. De klanten bestaan uit voornamelijk Nederlanders, en Belgen, variërend in leeftijd van 30 tot … We doen onze uiterste best om alles onder het stof vandaan te halen. Er is weer leven in de brouwerij en weten een 30+ publiek te bereiken.

De zaterdag is zeker de drukste dag en wordt er zeer gevarieerde muziek gedraaid. DJ’s van naam en faam weten de mensen tot diep in de morgen te laten swingen met o.a. Richard Knarren (ex-chalet) alsook Gunter zelf, en zo verlaat de laatste klant in de vroege uurtjes de zaak. De donderdag middag & zondag middag zijn de dansmiddag voor senioren. Op vrijdag proberen we meer en meer een 30+ publiek aan te spreken zoals op zaterdag met commerciële en moderne muziek alsook ’70 & ’80 deuntjes. Een bezoek meer dan waard.